top of page

A KONKÁV egy közösségi tér a Ferencvárosban, a Sobieski és a Balázs Béla sarkán.

Gyere ha már elmúltál 10, de nem vagy még 20. Ha van egy

üres délutánod, ha dumálnál, ha játszanál, ha csatlakoznál.

Minden hétköznap délután nyitva vagyunk. Várunk.

Őszi pillanatkp  KONKÁV életéből
logo-png2.png

A történet

2017 tavaszán a KÖKI Terminálban állítottuk fel három hónapra a kiállítást. Hamar feltűnt, hogy nem csak mi töltjük ott az egész napot, de nagyon sok fiatal is ott lóg reggeltől estig. A csoportok közötti üres időnkben odamentünk hozzájuk, elkezdtük bevonni őket, sokat társasoztunk, jókat beszélgettünk.  Aztán pár hét múlva láttuk, hogy lett egy kis közösségi terünk - ez volt az Átmenet Klub. 

Amikor aztán elkezdődtek a megbeszélések a Ferencvárosi Önkormányzattal az állandó kiállításról, már biztosak voltunk benne, hogy szeretnénk üzemeltetni egy közösségi teret is. 

Így jött létre 2018 elején a KONKÁV közösségi tér és prevenciós műhely.

A nappali

A KONKÁV közösségi tér a 'konkávosok' nappalija. Néha a szó legszorosabb értelmében, mert sokuknak nincs otthon se nappali, se saját szoba. És átvitt értelemben is, hiszen a mi kis közösségünk részben itt éli az életét, nálunk telnek el a hétköznap délutánok. Társasozunk, dumálunk, vagy csak jelen vagyunk egymás mellett. Van ping-pong asztalunk, kaptunk adományba egy csocsót, erős a wifi, van áram, fűtés és a szomszéd pékség jóvoltából még finom péksütik is.

Néha vitatkozunk egymással, néha veszekedünk is, de aztán mindig kibékülünk és mennek tovább a hétköznapok. Mert végülis egy csapat vagyunk, mi, a 'konkávosok'.

A közösség

A környező pár ház tömb 10 és 20 év közötti fiataljai, srácok és lányok vegyesen. Jobbára hátrányos helyzetűek: van akinek a lakhatása problémás, van akinél zűrös a család, van akinek az iskola megy rosszul, gyűlnek a balhék, szaporodnak a verekedések. És van akinél ez így mind együtt. 

A jó közösség, a védett környezet, a pozitív minták, a béke és a nyugalom ilyenkor hatványozottan fontos. Igyekszünk tehát ezek ismeretében, szellemében, türelemmel és figyelemmel terelgetni a konkávosok életét. Folyamatosan jelen lenni, segíteni őket, hogy megtalálják céljaikat és hogy végig tudjanak menni az úton. 

bottom of page